dzisiaj: 112, wczoraj: 1904

Sparing: Unia - Noteć Łabiszyn 3:2

• autor: Redakcja, 2018-03-03 16:21

Wygrana w ostatnim sparingu

W rozgrywanym dziś w Barcinie, ostatnim meczu kontrolnym tej zimy, Unia wygrała z piątoligową Notecią Łabiszyn 3:2 (0:0). Bramki dla janikowian strzelili: Martin Romanek, Dominik Jelonek i Damian Brończyk, z kolei dwa gole dla przeciwników zdobył Mateusz Gryglewicz.

UNIA JANIKOWO - NOTEĆ ŁABISZYN 3:2 (0:0)

1:0 - 72’ Martin Romanek
1:1 - 74’ Mateusz Gryglewicz
2:1 - 77’ Dominik Jelonek
3:1 - 81’ Damian Brończyk
3:2 - 84’ Mateusz Gryglewicz

UNIA: 1. Robert Tomaszewski (64’ 31. Nataniel Wikarski) - 6. Natan Zniszczol, 5. Krzysztof Wiśniewski (46’ 2. Jakub Losik), 18. Oleksandr Lytviak, 23. Mateusz Poczwardowski - 11. Marcin Zaleski (69’ 19. Martin Romanek), 19. Martin Romanek (46’ 10. Dominik Jelonek) - 16. Damian Lewandowski (61’ 8. Damian Brończyk), 22. Dawid Bocian (61’ 3. Jakub Rusznica), 9. Radosław Kanik - 7. Przemysław Kędziora.

STATYSTYKI STRZAŁÓW
Unia: 7celnych, 20 niecelnych
Noteć: 4 celne, 8 niecelnych

Kliknij na "więcej".

W pierwszej połowie kapitanem drużyny Unii był Krzysztof Wiśniewski, a w drugiej - Dominik Jelonek.

Po kwadransie gry drużyna Unii miała na koncie dwa niecelne strzały z dystansu autorstwa Przemysława Kędziory i Martina Romanka. Następnie łabiszynianie zagrozili naszej bramce po rzucie rożnym, który został wykończony chybionym uderzeniem głową oraz niecelnym strzałem z około piętnastu metrów po wstecznym podaniu z prawej strony. W 20.minucie piłka po uderzeniu Marcina Zaleskiego zza pola karnego, po rykoszecie od obrońcy Noteci opuściła boisko. Kolejnie, dośrodkowanie Mateusza Poczwardowskiego z rzutu rożnego, głową wykończył Kędziora, ale zrobił to mało precyzyjnie i Jakub Frąckowiak nie musiał interweniować. W 22.minucie zawodnik Noteci wychodząc na czystą pozycję uderzył z piętnastu metrów niecelnie. Następnie po wrzutce w pole karne Poczwardowskiego z kornera, piłka ponownie wróciła do testowanego zawodnika z Unii Solec Kujawski, który z narożnika szesnastki uderzył zbyt wysoko. W 27.minucie po centrze z rzutu wolnego, zawodnik Noteci głową uderzył niecelnie. Kolejnie, strzał łabiszynian z dystansu został zablokowany. Następnie, w 31.minucie po akcji naszych rywali, Robert Tomaszewski obronił płaskie uderzenie z około szesnastu metrów. Potem piłkarz Noteci posłał piłkę obok bramki z dalszej odległości. W 36.minucie piłka po strzale Damiana Lewandowskiego z dystansu, po rykoszecie od jednego z obrońców opuściła boisko, po czym Poczwardowski dośrodkował z rzutu wolnego, a Kędziora głową trafił w poprzeczkę. Kolejnie, strzały zza szesnastki Natana Zniszczola i Zaleskiego zostały zablokowane, a Lewandowskiego obronił Frąckowiak. Na minutę przed przerwą, centro-strzał z prawej strony w kierunku bramki posłał Radosław Kanik, ale piłka zatrzymała się na górnej siatce. W doliczonym czasie gry, uderzenie z narożnika pola karnego zatrzymał Tomaszewski.

Cztery minuty po przerwie, Dominik Jelonek niecelnie główkował po dośrodkowaniu z rzutu rożnego Poczwardowskiego. W 53.minucie z dwudziestu metrów obok bramki uderzył Kędziora. Dziesięć minut później po wrzutce z lewej strony, z pierwszej piłki, z bliska niecelnie przymierzył Jelonek. W 65.minucie kapitan Unii oddał zbyt wysoki strzał z dystansu. Następnie, po dośrodkowaniu z rzutu rożnego Noteci, uderzenie z pierwszej piłki z bliskiej odległości zostało zablokowane. W 68.minucie zawodnik z Łabiszyna oddał silny strzał z ostrego kąta, po którym futbolówka przeszła nad poprzeczką. Na dwadzieścia minut przed końcem meczu, Romanek zacentrował z prawej strony, a Jelonek głową uderzył na bramkę. Efektowną paradą popisał się Frąckowiak. Były bramkarz Unii przerzucił piłkę nad poprzeczką. Z rzutu rożnego dośrodkował Poczwardowski, Kędziora zgrał futbolówkę Oleksandrowi Lytviakowi, lecz jego strzał z bliskiej odległości został zablokowany. W 71.minucie z dystansu z obrońcę Noteci trafił Zniszczol.

W 72.minucie Poczwardowski dośrodkował z rzutu rożnego. Na piątym metrze piłkę przed siebie odbił Frąckowiak. Trafiła ona do będącego na dziesiątym metrze Romanka, który przelobował bramkarza wyprowadzając Unię na prowadzenie 1:0.

Niespełna sto dwadzieścia sekund później, czyli w 74.minucie znów był remis. Po składnej akcji Noteci, podanie w polu karnym otrzymał Mateusz Gryglewicz, który płaskim strzałem uprzedził wychodzącego Nataniela Wikarskiego doprowadzając do remisu - 1:1.

Niestety, Unia szybko po strzelonej bramce straciła gola wyrównującego. Mogło to nastąpić, jeszcze szybciej, bo w międzyczasie zawodni Noteci oddał niecelny strzał zza pola karnego. Następnie, w 75.minucie silne, płaskie uderzenie z dystansu, na bramkę posłał Zniszczol, ale futbolówka musnęła o jednego z rywali, po czym przeszła minimalnie obok słupka. Janikowianie mieli dzięki temu rzut rożny.

W 77.minucie Damian Brończyk dośrodkował z prawej strony głęboko w pole bramkowe, gdzie celną główką popisał się Jelonek wykorzystując bierność bramkarza - 2:1.

Dwie minuty później, piłkę z lewej strony w szesnastkę posłał Kanik, ale Romanek nieczysto w nią trafił marnując doskonałą okazję do zdobycia gola.

W 81.minucie po akcji Kędziory z Jelonkiem, ten drugi dograł prostopadle do Brończyka, który będąc z prawej strony pola karnego posłał płaskie uderzenie w kierunku dalszego słupka, po czym piłka zatrzepotała w siatce - 3:1.

Na siedem minut przed końcem, po raz kolejny z rzutu rożnego dośrodkowywał Poczwardowski. W zamieszaniu podbramkowym najlepiej odnalazł się Kędziory, który będąc tyłem do bramki zdołał oddać strzał, ale bez problemów piłkę wyłapał Frąckowiak.

W 84.minucie szybką akcję przeprowadzili łabiszynanie, którzy posłali podanie w kierunku Gryglewicza. Zawodnik ten wychodząc na czystą pozycję ponownie ubiegł wychodzącego Wikarskiego i płaskim strzałem ustalił wynik meczu na 3:2.

Nieobecni: Dawid Pieszak, Kamil Stawicki (choroby), Tomasz Gilas (kontuzja), Dariusz Lewandowski, Mikołaj Plewa (sprawy zawodowe), Damian Łozowicz, Mateusz Kaczmarek (poza kadrą)