Oleksandr Lytviak zawodnikiem Unii

• autor: Redakcja, 2018-03-07 21:21

Lytviak oficjalnie zawodnikiem Unii!

Oleksandr Lytviak został nowym zawodnikiem KS Unia Janikowo. 27-letni Ukrainiec związał się z naszym Klubem umową do 30.czerwca 2018 roku. W poprzednim roku reprezentował barwy FC Liubotyn. Wychowanek Metalistu Charków gra na pozycji środkowego obrońcy. W przeszłości występował na boiskach zarówno pierwszej, jak i drugiej ligi ukraińskiej. W biało-niebieskich będzie grał z numerem „18” na koszulce. Oleksandra witamy w KS Unia Janikowo i życzymy sukcesów!

Kliknij "więcej".

Oleksandr Lytviak urodził się 14.listopada 1990 roku w Charkowie. Ma 180 centymetrów wzrostu i waży 70 kilogramów. Ukrainiec gra na pozycji środkowego obrońcy. Jest wychowankiem Metalistu Charków. W latach 2007-2012 był w szerokiej kadrze tego klubu, który wówczas był w ukraińskiej ekstraklasie. Nie zdołał jednak zadebiutować w najwyższej klasie rozgrywkowej swojego kraju. Mimo to, brał udział w rozgrywkach pucharowych. W sezonie 2012/2013 był zawodnikiem pierwszoligowego Nikolajeva. Kolejnie, w latach 2014-2016 występował w amatorskich klubach, takich jak: Kolos, Lokomotiv Kutpjenck i Majak Walki. Następnie związał się z drugoligowym klubem Nikopol. W poprzednim sezonie reprezentował barwy Metalistu 1925 Charków (II liga). Klub ten został odbudowywany pod tą nazwą, po tym, jak ekstraklasowy Metalist Charków został rozwiązany ze względu na bankructwo. Jesienią 2017 roku, Lytviak grał w amatorskim FC Liubotyn. W przerwie zimowej, rozegrał w Unii osiem sparingów, przebywając na boisku przez 710 minut. Od dłuższego czasu trwał proces dopełnienia wszelkich formalności, dzięki czemu dziś oficjalnie można napisać, iż jest on nowym zawodnikiem naszego Klubu.

Jako ciekawostkę możemy podać fakt, że Lytviak jest pierwszym obcokrajowcem odkąd reaktywowano seniorską piłkę w Janikowie. Wcześniej w Unii występowało łącznie sześciu innych zawodników spoza Polski oraz jeden z dwoma obywatelstwami, a ostatnim z nich był Amadou Morou (Togo) w sezonie 2007/2008.