dzisiaj: 81, wczoraj: 1904

Zima 2018: Transfery

• autor: Redakcja, 2018-03-10 21:27

Podsumowanie transferów

Jutro pierwszy zespół Unii zainauguruje rozgrywki o stawkę w 2018 roku. Mimo tego, iż okienko transferowe dla klubów czwartoligowych zamykane jest w najbliższy piątek, to już dziś pokusiliśmy się o podsumowanie zimowych zmian kadrowych w drużynie prowadzonej przez trenera Roberta Bednarka. W porównaniu z kadrą z rundy jesiennej, obecnie brakuje w niej jedenastu nazwisk. Nowych zawodników z kolei doszło sześciu. Zapraszamy do przeczytania podsumowania transferów.

Zdecydowanie najistotniejszą zmianą w przerwie zimowej, jaka miała miejsce w naszym Klubie to zmiana na stanowisku pierwszego trenera. Przypomnijmy, że Adama Topolskiego zastąpił Robert Bednarek, który już w grudniu rozpoczął pracę w Unii, dzięki czemu miał podgląd na wszystkich zawodników z szerokiej kadry i doskonale wiedział, jakie roszady muszą zajść w drużynie.

ODESZLI
Pierwszą decyzją kadrową trenera Bednarka było to, iż wolną rękę w poszukiwaniu nowego klubu otrzymał Kacper Wróblewski, który najprawdopodobniej zwiąże się z Goplanią Inowrocław. Kolejnie, z bólem serca wiadomość o przymusowym zakończeniu gry w piłkę nożną ze względu na kontuzję przyjął Paweł Radaszewski. Informacje te zostały opublikowane jeszcze w poprzednim roku. W styczniu testy w Noteci Łabiszyn rozpoczął Jakub Frąckowiak. Ostatecznie na mocy transferu definitywnego bramkarz ten związał się z piątoligowym klubem. Z Unią rozstał się również Kacper Kumor i Filip Żurawski, którzy aktualnie są bez klubów. Do juniorskiego zespołu przeniesieni zostali z kolei tacy zawodnicy jak: Kacper Śmigielski, Damian Jankowski, Wiktor Nowaczyk i Filip Gałązka. W trakcie przygotowań z dalszej gry w biało-niebieskich zrezygnowało natomiast dwóch innych zawodników - Dawid Deresiewicz (przeszedł do Zawiszy Bydgoszcz) oraz Mateusz Kaczmarek (zdecydował się zakończyć grę w piłkę nożną).

PRZYSZLI
Już w grudniu treningi z drużyną Unii rozpoczął Damian Brończyk, który jesień spędził na wypożyczeniu w Noteci Gębice. Było to pierwsze wzmocnienie przed rundą wiosenną. Następnie sfinalizowane zostało przejście do naszego Klubu Ukraińca - Oleksanda Lytviaka z FC Liubotyn. Kolejnym zawodnikiem, który wzmocnił Unię jest Mateusz Poczwardowski (transfer z Unii Solec Kujawski). Z juniorskiego zespołu Chemika Bydgoszcz wypożyczony został z kolei Martin Romanek. Dopięty został również transfer Dawida Bociana z Lecha Rypin. Ponadto z wypożyczenia z Zootechnika Kołuda Wielka wrócił bramkarz - Nataniel Wikarski. Patrząc na doświadczenie z wyższych lig, kilku pozyskanych zawodników, mamy nadzieję, że okażą się oni wartościowymi wzmocnieniami biało-niebieskich.