Unia - Kujawianka Izbica Kujawska 0:1

• autor: Redakcja, 2018-04-07 20:48

Piłkarskie szachy dla Kujawianki

W meczu 21.kolejki IV ligi kujawsko-pomorskiej rozegranym na Stadionie Miejskim im. Bolesława Ciesielskiego w Janikowie, Unia przegrała z wiceliderem - Kujawianką Izbica Kujawska 0:1 (0:1). Zwycięskiego gola dla gości w 6.minucie strzelił Kamil Zieliński, który strzałem z bliskiej odległości wykończył kontrę swojego zespołu. Obie drużyny wywiązywały się z taktycznych założeń, wskutek czego sytuacji podbramkowych było jak na lekarstwo. Dla janikowian, było to trzecie z rzędu spotkanie u siebie bez zwycięstwa. Mimo to, podopieczni trenera Roberta Bednarka pozostają na ósmym miejscu w tabeli. Kujawianka zaś potwierdziła walkę o awans, zbliżając się do liderującego Chemika Bydgoszcz na dwa punkty.

UNIA JANIKOWO - KUJAWIANKA IZBICA KUJAWSKA 0:1 (0:1)

0:1 - 6’ Kamil Zieliński

UNIA: 1. Robert Tomaszewski - 11. Marcin Zaleski (88’ 21. Dariusz Lewandowski), 2. Jakub Losik, 18. Oleksandr Lytviak, 23. Mateusz Poczwardowski - 6. Natan Zniszczol (65’ 8. Martin Romanek), 10. Dominik Jelonek - 16. Damian Lewandowski (57’ 9. Radosław Kanik), 4. Dawid Pieszak, 22. Dawid Bocian - 7. Przemysław Kędziora.

Rezerwowi - nie zagrali: 31. Nataniel Wikarski, 5. Krzysztof Wiśniewski, 13. Damian Łozowicz, 15. Kamil Stawicki.

STATYSTYKI STRZAŁÓW
Unia: 8 celnych, 3 niecelne
Kujawianka: 4 celnych, 4 niecelne

FOTORELACJA

Kliknij na "więcej".

Spotkanie dobrze zaczęli janikowianie, którzy próbowali stworzyć zagrożenie pod bramką rywali oraz częściej gościli na połowie przeciwników. W 3.minucie po dośrodkowaniu Dawida Bociana z prawej strony, Dominik Jelonek zgrał piłkę głową do Przemysława Kędziory, którego strzał głową był niecelny.

W 6.minucie Mateusz Poczwardowski zacentrował z rzutu rożnego, a uderzenie Kędziory obronił bramkarz. Goście błyskawicznie rozpoczęli kontrę i przerzucili ciężar gry na prawą stronę, gdzie Łukasz Galanciak posłał płaskie podanie wzdłuż pola bramkowego, gdzie Kamil Zieliński strzałem z bliskiej odległości z pierwszej piłki zdobył gola na 0:1.

Dwie minuty później, Poczwardowski był bliski zdobycia bezpośredniej bramki z rzutu rożnego, jednak obrońca głową wybił futbolówkę na linii bramkowej. Trafiła ona pod nogi będącego na dwudziestym metrze Natana Zniszczola, ale jego strzał zablokował obrońca i janikowianie musieli zadowolić się tylko kornerem.  Po kwadransie gry, Kamil Kuropatwiński dostał płaskie podanie z lewej strony, po czym wszedł w szesnastkę i oddał strzał obroniony przez Roberta Tomaszewskiego. W 18.minucie zawodnik Kujawianki zbyt krótki podał w kierunku bramkarza. W pole karne wpadł Kędziora, lecz golkiper zdołał wybić futbolówkę. Ta odbiła się od napastnika Unii, lecz niestety nie zmierzała w światło bramki. W 26.minucie zostało zaadresowane podanie za plecy obrońcy do Kędziory, który wszedł w pole karne i zdołał oddać strzał obroniony przez bramkarza. Po chwili piłkę poza boisko wybił obrońca i biało-niebiescy mieli kolejny rzut rożny. Tym razem centrę Poczwardowskiego głową wykończył Oleksandr Lytviak, ale przeniósł piłkę nad poprzeczką. Następnie strzał z dystansu pewnie obronił Tomaszewski. Na dziesięć minut przed przerwą, groźne dośrodkowanie z prawej strony napastnikowi „z głowy” w ostatniej chwili zdjął bramkarz Unii. Tuż przed końcem pierwszej połowy Zniszczol posłał górne podanie w kierunku Kędziory, który panował piłkę w powietrzu i będąc w polu karnym chciał przelobować bramkarza z ostrego kąta, który jednak nie dał się zaskoczyć odbijając futbolówkę poza boisko.

W 49.minucie Poczwardowski dośrodkował z lewej strony, a strzał Jelonka obronił bramkarz. Następnie zawodnik z Izbicy Kujawskiej z dalszej odległości uderzył niecelnie. W 55.minucie z woleja z dystansu przymierzył Dawid Pieszak, ale golkiper był na posterunku. Niemalże dziesięć minut potem Jelonek podał Kędziorze, który wyprzedził obrońcę i wyszedł sam na sam z bramkarzem. Niestety, zawodnik strzegący bramki przyjezdnych okazał się bezbłędny także w tej sytuacji. W 70.minucie strzał piłkarza gości z daleka zatrzymał rykoszet od jednego z obrońców Unii. Minutę później, płaskie i silne uderzenie z dwudziestu metrów Grzegorza Brzezińskiego obronił Tomaszewski. Kolejnie przez kilkanaście minut z boiska wiało nudą. Dopiero w 84.minucie janikowianie mogli wyrównać, ale strzał głową Jelonka po dośrodkowaniu Poczwardowskiego z lewej strony był zbyt lekki i nie sprawił zagrożenia bramkarzowi, który pewnie chwycił futbolówkę. Na dwie minuty przed ostatnim gwizdkiem sędziego, strzał z rzutu wolnego zawodnika Kujawianki został zablokowany przez Unitę, wskutek czego goście egzekwowali jeszcze rzut rożny. Po dośrodkowaniu ze stałego fragmentu gry, piłka została wybita poza pole karne, gdzie zawodnik gości

Nieobecni: Tomasz Gilas, Mikołaj Plewa (kontuzje), Damian Brończyk (sprawy zawodowe), Jakub Rusznica (poza kadrą).