Unia - Start Warlubie 2:3

• autor: Redakcja, 2018-06-03 23:59

Unia znów bezsilna u siebie

Niestety, Unia nie potwierdziła dobrej dyspozycji z poprzedniej kolejki i po raz kolejny przegrała mecz na Stadionie Miejskim im. Bolesława Ciesielskiego w Janikowie. Tym razem, podopieczni trenera Artura Polehojko ulegli Startowi Warlubie 2:3 (2:1). Dla janikowian spotkanie rozpoczęło się wyśmienicie, bowiem już w 2.minucie gola zdobył Przemysław Kędziora. Niespełna sto dwadzieścia sekund później bramkę wyrównującą strzelił Mateusz Bujanowski, a w ostatniej minucie pierwszej połowy Unitów na prowadzenie wyprowadził Damian Lewandowski. Po przerwie przez dłuższy czas wynik nie zmieniał się, jednak w końcowych dziesięciu minutach bezradność w defensywie zawodników Unii wykorzystali goście, a konkretnie Kuba Binerowski, który odpowiednio w 81. i 86.minucie pokonał Roberta Tomaszewskiego. Po tej porażce, biało-niebiescy spadli na dwunaste miejsce w tabeli, a w dodatku poprzez zagrożenie degradacją Wdy Świecie w III lidze, mają już tylko trzy punkty przewagi nad strefą spadkową.

UNIA JANIKOWO - START WARLUBIE 2:3 (2:1)

1:0 - 02’ Przemysław Kędziora
1:1 - 04’ Mateusz Bujanowski
2:1 - 45’ Damian Lewandowski
2:2 - 81’ Kuba Binerowski
2:3 - 86’ Kuba Binerowski

UNIA: 1. Robert Tomaszewski - 15.  Kamil Stawicki (89’ 6. Natan Zniszczol), 5. Krzysztof Wiśniewski (60’ 4. Dawid Pieszak), 2. Jakub Losik, 9. Radosław Kanik - 8. Martin Romanek, 18. Oleksandr Lytviak - 22. Dawid Bocian (82’ 11. Marcin Zaleski), 7. Przemysław Kędziora, 23. Mateusz Poczwardowski - 16. Damian Lewandowski.

Rezerwowi - nie zagrali: 31. Nataniel Wikarski, 3. Jakub Rusznica, 13. Damian Łozowicz, 17. Filip Gałązka.

STATYSTYKI STRZAŁÓW
Unia: 4 celne, 9 niecelnych
Start: 5 celnych, 8 niecelnych

Kliknij na "więcej".

Już pierwsza akcja w wykonaniu Unii, która miała miejsce w 2.minucie przyniosła bramkę na 1:0. Z lewej strony boiska Mateusz Poczwardowski dośrodkował w pole bramkowe, gdzie strzałem z pierwszej piłki bramkarza pokonał Przemysław Kędziora.

Start Warlubie błyskawicznie odpowiedział i była to odpowiedź bardzo konkretna, która przyniosła gola wyrównującego na 1:1. Po dośrodkowaniu z prawej strony boiska, w polu karnym powstało zamieszanie, a bezradność obrońców Unii wykorzystał Mateusz Bujanowski oddając płaski strzał z dwunastu metrów.

Po dziesięciu minutach gry niecelnie z około trzydziestu metrów przymierzył Poczwardowski. Następnie, w 12.minucie po błędzie Kamila Stawickiego, uderzenie zawodnika gości zza pola karnego zostało zablokowane. W 28.minucie wydawało się, że kibice będą świadkami ciekawej akcji w wykonaniu Unii. Dawid Bocian uruchomił Kędziorę, który został sfaulowany przed szesnastym metrem. Sam poszkodowany podszedł do rzutu wolnego, ale trafił w mur, który zablokował także dobitkę Poczwardowskiego. W ostateczności piłka znalazła się pod nogami Bociana, ale jego strzał nie sprawił kłopotów bramkarzowi. W 34.minucie aktywny Bocian podał Damianowi Lewandowskiemu. Napastnik janikowian był w polu karnym i zdołał oddać uderzenie, lecz piłka odbiła się od obrońcy i wyszła poza boisko. Na siedem minut przed przerwą, niecelnie z narożnika szesnastki przymierzył Poczwardowski. W 39.minucie z około dwudziestu metrów w poprzeczkę trafił Bocian. Kolejnie, wrzutkę z prawego skrzydła, wykończył napastnik gości, który przeniósł futbolówkę nad bramką.

W 45.minuie z rzutu wolnego dośrodkował Poczwardowski, a w zamieszaniu podbramkowym piłka spadła pod nogi Lewandowskiego, który z bliskiej odległości oddał celny strzał po ziemi wyprowadzając Unię na prowadzenie 2:1.

Sześć minut po przerwie, strzał z narożnika pola karnego obronił Robert Tomaszewski. W 53.minucie po rzucie rożnym zawodnik przyjezdnych oddał niecelne uderzenie głową. Następnie wyczyn Bociana z pierwszej połowy, skopiował Michał Zarembski, który także z dystansu przymierzył w poprzeczkę. W 59.minucie po kornerze Startu, jeden z zawodników uderzył z bliskiej odległości, lecz piłka trafiła w Oleksandra Lytviaka. Siedem minut potem, po centrze z prawej strony, uderzenie głową napastnika z Warlubia nie zagroziło bramce Unii. Te kilkanaście minut drugiej odsłony opierało się na przewadze gości. Wyglądało to tak, jakby zespół z Janikowa „został w szatni”… Z pewnością coraz większa swoboda gości spowodowana była m.in. opuszczeniem boiska przez kapitana Unii - Krzysztofa Wiśniewskiego. Środkowy obrońca janikowian źle się poczuł. W związku z tym opaskę kapitańską przejął Lewandowski. Dopiero w 71.minucie biało-niebiescy po raz pierwszy po przerwie oddali strzał. Po dośrodkowaniu Poczwardowskiego z wolnego, futbolówkę przed pole karne wybili obrońcy, a uderzenie Lewandowskiego przeszło obok słupka. Dwie minuty później w pole szesnastkę wprowadzony został Poczwardowski, ale jego strzał bramkarz sparował poza boisko. W 79.minucie płaskie uderzenie Lewandowskiego z piętnastu metrów odbiło się od zawodnika Startu i janikowianie mieli tylko rzut rożny. Na dziesięć minut przed końcem, po podaniu Lewandowskiego, Kędziora oddał niecelny strzał będąc w szesnastce.

W 81.minucie po błędzie Jakuba Losika, sam na sam z bramkarzem Unii wyszedł zawodnik gości. Jego strzał nogą obronił Tomaszewski, a piłka opuściła boisko. Z rzutu rożnego dośrodkowanie na bliższy słupek, celną główką wykończył niepilnowany Kuba Binerowski doprowadzając do remisu 2:2.

Trzy minuty później warlubianie mogli wyjść na prowadzenie, ale po centrze z prawej strony, jeden z zawodników z pięciu metrów uderzył nad poprzeczką. Goście dopięli jednak swego…

w 86.minucie, kiedy to kolejny błąd popełnił Losik, wskutek czego dwóch zawodników wyszło sam na sam z Tomaszewskim. Jeden z nich wystawił piłkę Binerowskimu, który oddał celny strzał do pustej bramki - 2:3.

Dwie minut przed końcem regulaminowego czasu gry, Marcin Zaleski niespodziewanie podał zawodnikowi rywali, który oddał niecelny strzał zza pola karnego. W doliczonym czasie, w szesnastce Startu był nawet Tomaszewski, ale rzut rożny egzekwowany przez Poczwardowskiego nie przyniósł zagrożenia bramkowego.

Nieobecni: Tomasz Gilas, Dariusz Lewandowski, Mikołaj Plewa (kontuzjowani), Damian Brończyk (problemy zdrowotne), Kacper Śmigielski, Dominik Jelonek (poza kadrą).