Podsumowanie zmian w sztabie szkoleniowym

• autor: Redakcja, 2018-08-10 17:18

Letnie zmiany w sztabie szkoleniowym

Podsumowaliśmy już mecze kontrolne rozegrane w letnim okresie przygotowawczym, a zanim zajmiemy się podsumowaniem transferów, przyjrzyjmy się zmianom, jakie zaszły w sztabie szkoleniowym pierwszej drużyny Unii. Zapraszamy do lektury.

W przerwie letniej po raz pierwszy w naszym Klubie miała miejsce sytuacja, że zmieniony został cały sztab szkoleniowy pierwszej drużyny. Artur Polehojko, który prowadził Unię w drugiej połowie rundy wiosennej poprzedniego sezonu, tak jak było ustalane pierwotnie przestał pełnić funkcję trenera wraz z końcem czerwca. Były dyrektor sportowy teraz ma nową rolę w Klubie, bowiem zasiada w Zarządzie na stanowisku wiceprezesa ds. sportowych.

Do wyłącznej pracy z drużyną juniorów starszych wrócił z kolei Michał Orlik, który pełnił obowiązki II trenera pierwszego zespołu Unii. Grającym asystentem trenerów przestał był natomiast Dominik Jelonek. Swoją umowę z Klubem, która obowiązywała do 30.czerwca wypełnił kierownik drużyny - Paweł Radaszewski. Od samego początku było wiadomo, iż były piłkarz Unii ma rozpocząć studia w Poznaniu, które uniemożliwiałby mu dalszą działalność w Dumie Kujaw. Kolejną osobą, której nie ma już w sztabie jest Andrzej Adelski. Od października 2017 roku był on masażystą.

Jeszcze pod koniec sezonu 2017/2018 rozpoczęły się rozmowy z potencjalnymi nowymi trenerami pierwszej drużyny Unii. Jednakże ze względu na planowane zmiany w strukturach Klubu, które weszły w życie w czerwcu, zostały one wstrzymane. Po sfinalizowaniu rozmów dotyczących wybrania nowego Zarządu, podjęto decyzję, iż trenerem zostanie Remigiusz Kuś, a jego asystentem Artur Górecki.

Zdecydowana również, że w Klubie niezbędna jest funkcja trenera bramkarzy, nie tylko do pierwszego zespołu, ale także do golkiperów z drużyn młodzieżowych. Trenerem bramkarzy został więc Robert Tomaszewski, notabene zawodnik czwartoligowej Unii. Powołano też stanowisko trenera do przygotowania fizycznego, którym został Krzysztof Jankowiak.

Ponownie kierownikiem drużyny został Eryk Woźniak, który funkcję tą sprawował w latach 2013-2017, jednakże w ostatnim czasie był prezesem Klubu. Fizjoterapeutą jest z kolei Jan Sosnowski. Rolę analityka pełni natomiast Mateusz Bernaś.