Lato 2018: Podsumowanie transferów

• autor: Redakcja, 2018-08-10 18:23

Podsumowanie zmian kadrowych

Już jutro inauguracja sezonu 2018/2019, a zatem najwyższa pora na podsumowanie zmian kadrowych, do których doszło w Unii w przerwie letniej. W drużynie biało-niebieskich przeprowadzona została mała rewolucja kadrowa. Z zespołem pożegnało się jedenastu zawodników. Unia została wzmocniona natomiast dwunastoma nowymi twarzami, zaś pozyskanie jednego gracza w dalszym ciągu jest w trakcie załatwiania Zapraszamy do przeczytania naszego podsumowania transferów.

ODESZLI
Z Unii odeszło dwóch bramkarzy, którzy w poprzednim sezonie nie zagrali ani jednego oficjalnego meczu, czyli Nataniel Wikarski i Kacper Śmigielski. Obaj obecnie nie związali się z nowymi klubami. Jeżeli chodzi o obrońców, to już w czerwcu z dalszej gry ze względu na pracę zrezygnował Damian Brończyk, który wrócił do Noteci Gębice. Klub zrezygnował natomiast z dalszych usług Ukraińca – Oleksandra Lytviaka. Jeszcze przed rozpoczęciem letnich przygotowań o swojej przyszłości poza Unią zdecydował pomocnik – Dawid Pieszak. Wychowanek naszego Klubu postanowił wyjechać za granicę, jednak niedawno wrócił do Polski i rozpoczął treningi w Cuiavii Inowrocław. Okres wypożyczenia z Chemika Bydgoszcz upłynął natomiast Martinowi Romankowi. Mimo starań zatrzymania tego zawodnika przez nasz Klub, ostatecznie nie związał się on z Unią na nowy sezon i obecnie trenuje z Polonią Bydgoszcz, do której ma zastać wypożyczony. Natan Zniszczol i Marcin Zaleski, to pomocnicy, którzy opuścili biało-niebieskich, mimo, iż chwilę wcześniej przedłużyli swoje umowy. Pierwszy związał się z Zawiszą Bydgoszcz, a drugi trafił do Pogoni Mogilno. W kwestii dalszego reprezentowania barw Unii Janikowo nie dogadał się natomiast Dawid Bocian wskutek czego wrócił on do swojego macierzystego klubu – Legii Chełmża. W pierwszej drużynie Unii jesienią nie zobaczymy także dwóch napastników. Pierwszym z nich jest Dariusz Lewandowski, który podobnie jak Zniszczol i Zaleski zadeklarował się, że pozostanie w naszym Klubie, lecz ostatecznie zdecydował się na „zawieszenie butów na kołku” i poświęceniu się pracy trenerskiej w Legii Strzelce. Co ciekawe, Lewandowski jest jedynym zawodnikiem, który odszedł z drużyny po rozpoczęciu przygotowań do nowego sezonu. Ze względu na pracę zawodową za granicą do juniorskiego zespołu Unii przeniesiony został Damian Łozowicz.

PRZYSZLI
Jeszcze przed rozpoczęciem przygotowań do nowego sezonu z Unią związali się tacy zawodnicy jak: Damian Michalski, Mateusz Szałek i Kamil Nytko (wszyscy Unia Solec Kujawski) oraz Rafał Kubacki (Polonia Bydgoszcz), a także Filip Jagielski (Pogoń Mogilno). Ostatecznie ze względów prywatnych, w naszym Klubie grać nie będzie Krystian Karbowski, który również poprzednio był związany z Unią Solec Kujawski. Następnie do Unii trafił Joachim Nowacki, który ostatnio grał w Noteci Łabiszyn na zasadzie wypożyczenia z Zagłębia Piechcin. Kolejnie zawodnikami biało-niebieskich zostali: Maciej Mysiak (Elana Toruń) i Kamil Kuropatwiński (Kujawianka Izbica Kujawska). Z powyższymi wzmocnieniami rozpoczęły się zatem przygotowania do nowego sezonu. Okazało się jednak, że to nie koniec transferów do klubu. Później zawodnikiem Unii został Hubert Oblizajek (Start Warlubie). W letniej przerwie nasz Klub pozyskał również na zasadzie wypożyczenia bramkarza z UKS SMS Łódź – Damiana Pawelskiego oraz Filipa Hartwich i Kamila Woronieckiego z Elany Toruń. W trakcie załatwianie jest transfer Adriana Balwierza z Cuiavii Inowrocław.