dzisiaj: 304, wczoraj: 1904

Sparingpartner: Zootechnik Kołuda Wielka

• autor: Redakcja, 2018-09-05 15:21

Sparing zamiast „pucharu”

Ze względu na oddanie meczu pucharowego walkowerem przez rywala Unii – Goplanię Inowrocław, sztabowi szkoleniowemu naszej drużyny udało się znaleźć sparingpartnera. Dzisiaj, tj. 5.września 2018 roku (środa) o godzinie 17:00 na Stadionie Miejskim im. Bolesława Ciesielskiego w Janikowie zagramy spotkanie kontrolne z a-klasowym Zootechnikiem Kołuda Wielka. Przypomnijmy, że w sezonie 2018/2019 zespół ten był ligowym rywalem biało-niebieskich na boiskach B-klasy. Wówczas oba mecze zakończyły się wysokimi zwycięstwami Unii, odpowiednio – u siebie 9:1 i na wyjeździe 8:0.

LZS Zootechnik Kołuda Wielka
Rok założenia: 1994
Barwy: żółto-zielone
Sukcesy: 7.miejsce  w A-klasie – sezon 2016/17

Zootechnik Kołuda Wielka od trzech lat występuje w A-klasie. W obecnym sezonie żółto-zieloni zajmują póki co dwunaste miejsce w tabeli z dorobkiem jednego punktu. Ponadto legitymują się stosunkiem bramkowym - 3 – 11. Oznacza to, że w chwili obecnej podopieczni byłego trenera grup młodzieżowych naszego Klubu – Krzysztofa Nowickiego, który objął drużynę z Kołudy Wielkiej przed sezonem, mają najwięcej straconych goli spośród wszystkich zespołów a-klasowych. W ostatniej kolejce, Zootechnik uległ na wyjeździe liderowi rozgrywek – Noteci Gębice 1:4. Jako ciekawostkę można podać fakt, iż prezes jutrzejszego rywala, notabene czynny zawodnik, w przeszłości był piłkarzem janikowskiego klubu. Mowa tutaj o Mateuszu Biłoszewskim. Ponadto barwy Zootechnika reprezentuje dwóch bramkarzy, którzy jeszcze w rundzie wiosennej poprzedniego sezonu było w kadrze Unii – Nataniel Wikarski i Kacper Śmigielski, a także inni byli gracze pierwszej drużyny naszego Klubu – Martin Nowicki, Adrian Wysocki i Paweł Krupiński oraz Wojciech Flinik mający za sobą występy w juniorach biało-niebieskich. W żółto-zielonych grają także Kamil Pluciński i Szymon Maciejewski, którzy w przeszłości byli testowani w Unii.

W sezonie 2013/2014, kiedy to Unia po raz pierwszy po półrocznej przerwie wystartowała w rozgrywkach seniorskich, Zootechnik Kołuda Wielka był rywalem naszej drużyny w B-klasie. Wówczas na inaugurację sezonu, wygraliśmy w Janikowie 9:1. Bramki dla Unii strzelili: Adam Patuła (samobójcza), Dariusz Lewandowski – cztery, Dawid Deresiewicz – dwie, Damian Lewandowski i Mikołaj Kruszka – po jednej. Honorowe trafienie dla gości zaliczył Marek Orzechowski. Natomiast w Kołudzie Wielkiej, Unia wygrała 8:0, a gole zdobyli: Nowicki, Dominik Jelonek i Dariusz Lewandowski – po dwie, a także Michał Maksim i Damian Lewandowski – po jednej.  Były to do tej pory jedyne mecze Dumy Kujaw z Zootechnikiem Kołuda Wielka.