dzisiaj: 60, wczoraj: 1904

Rozmowa z Maciejem Mysiakiem

• autor: Redakcja, 2018-09-07 20:30

Z optymizmem patrzymy w przyszłość

Maciej Mysiak od początku sezonu stoi na straży janikowskiej obrony. Jeśli ktoś chce skruszyć mur pod bramką Unii, to przede wszystkim musi poradzić sobie z popularnym „Myszą”. Marcin Karpiński z jednym z najlepszych strzelców biało-niebieskich rozmawiał bezpośrednio po meczu z Wisłą Nowe. Zapraszamy do lektury.

Myślałeś, że start nowego sezonu może tak wyglądać, czy miałeś pewne obawy związane z tym, że wielu nowych zawodników doszło do zespołu?

- Zebraliśmy się jako całkiem nowa drużyna, więc pewne obawy owszem były, lecz dziś z początku rozgrywek możemy być zadowoleni. Cztery wygrane i jeden remis sprawiają, że z optymizmem patrzymy w przyszłość. Czas działa na naszą korzyść. Z każdym dniem i tygodniem znamy się coraz lepiej. Myślę, że będziemy coraz lepiej też grać. Zdajemy sobie sprawę, że styl w jakim wygrywamy na razie może nie zachwyca, ale najważniejsze są trzy punkty zdobyte w każdym spotkaniu.

Trener Remigiusz Kuś również podkreśla, że trzeba popracować nad zgraniem…

- Tak, gdyż każdy z chłopaków posiada pewne umiejętności. Ważne są jednak także kolektyw i gra całej drużyny. Pokazaliśmy to w drugiej połowie meczu z Wisłą Nowe, gdzie grając bez jednego gracza potrafiliśmy zdobyć dwie bramki. Takie spotkanie będzie nas pchało do przodu.

Nie możesz więc żałować, że po wielu latach wróciłeś do Janikowa.

- Zgadza się, chociaż nie ukrywam, iż długo rozmyślałem nad występami w Unii. Dostałem propozycje z wyższych lig, musiałem ten temat rozważyć. Ale po fajnych rozmowach z prezesem Dariuszem Nytko i Tomkiem Polehojko o ciekawych perspektywach, które są w Janikowie, zdecydowałem się na taki ruch. Pojawiła się szansa, że ten stadion znowu odżyje. Kibice mogą zapełnić nasze trybuny. To wszystko przedstawia się bardzo interesująco. Ponadto mam w klubie możliwość pracy z dziećmi w wieku 6-7 lat.

I jakieś marzenia związane z piłką nożną?

- Szczerze mówiąc mam 34 lata, dlatego najważniejsze jest dla mnie zdrowie. Od trzech lat gram praktycznie non stop, miałem tylko przerwę, gdy pauzowałem za kartki. Teraz oczywiście chciałbym awansować z zespołem do trzeciej ligi. Nad tym się skupiamy. Co będzie dalej, na razie o tym nie myślę.

Dziękuję za rozmowę.

- Dziękuję.